Celstraffen in schandaal verkoop Oostenrijkse bank

logo Hypo Alpe Adria BankVoormalig hoofd van de conservatieve OVP in Karinthië Josef Martinz gaat in beroep tegen de gevangenisstraf van 5,5 jaar, waartoe hij begin oktober 2012 werd veroordeeld voor het frauderen bij de verkoop van de Oostenrijkse staatsbank Hypo Alpe Adria in 2007. Drie andere betrokkenen kregen celstraffen tot 3 jaar. De voormalig CEO van de bank Wolfgang Kulterer zit al in het gevang.

Afgelopen juli trad Martinz af na toegegeven te hebben dat hij betrokken was bij het schandaal, plaatselijk bekend als Scandalpe. Bij de verkoop van een meerderheidsbelang in de bank werd 6 miljoen euro honorarium betaald aan belastingadviseur Dietrich Birnbacher, met het oogmerk een deel van dat geld weg te sluizen naar de partijkas.

De in 2008 omgekomen voormalig gouverneur van Karinthië Jörg Haider was één van de bedenkers van de verkoop van de Hype Alpe Adria bank aan de Duitse Bayern Landes Bank. Birnbacher vertelde de rechtbank dat ook Haider iets aan de verkoop over wilde houden.

Eind 2009 verkochten de 3 eigenaren hun belang in de Hypo Alpe Adria bank voor 1 euro elk aan de Oostenrijkse overheid, die haar vervolgens nationaliseerde om instorting te voorkomen. De 2,1 miljard euro die de Bayern LB er in had gepompt had de bank niet winstgevend gemaakt. Na 2,5 jaar nam Bayern LB haar verlies van 3,7 miljard op dit project.

lees het hele artikel bij Reuters (Michael Shields)

Reacties zijn gesloten.