Celstraffen geëist tegen oud-corporatiedirecteuren

Eind september 2015 eiste de Rotterdamse rechtbank een gevangenisstraf van 2 jaar tegen Henk Sligman, voormalig directeur van Patrimonium Woningstichting (PWS), tegenwoordig Havensteder genaamd. Sligman werd beschuldigd van valsheid in geschrift, omkoping en belastingfraude. In het grote strafonderzoek naar de fraude bij de Rotterdamse woningcorporatie trof het OM ook bewijzen aan van stiekeme transacties van de toenmalig voorzitter van de raad van toezicht Theo Buisrogge senior met Wooninvest-directeur Solinger.

Hoofdkantoor Havensteder oud-corporatiedirecteur

Hoofdkantoor Havensteder – The Red Apple

Tegen Peter Solinger eiste het OM enkele dagen later één jaar gevangenisstraf vanwege belastingontduiking. Deze oud-corporatiedirecteur van Wooninvest in Den Haag liet zich betalen door zakenpartners van de woningbouwcorporatie. Het geld sluisde hij door naar een Zwitserse bankrekening. Omdat de strafzaak al tien jaar duurt heeft het OM een lagere straf geëist dan de aanvankelijke eis van vier jaar. Er werd rekening gehouden met het feit dat Solinger een schikking van ruim 2 miljoen euro heeft getroffen met Wooninvest. 

Medio oktober deed de rechter uitspraak en veroordeelde Sligman tot een onvoorwaardelijke celstraf van 9 maanden. Solinger kreeg een maximale taakstraf opgelegd van 240 uur.

In de vastgoedfraudezaak bij PWS was Sligman de enig overgebleven verdachte. Tweede verdachte Buisrogge senior is overleden. De zaak tegen een derde verdachte, ex-PWS-projectontwikkelaar Rob Ligteringen is door een fout van het OM beëindigd. Deze verdachte kan niet meer worden vervolgd. 
De officier van justitie gaf aan de eis te hebben verlaagd, omdat de feiten zich ruim tien jaar geleden hebben afgespeeld. Eerder is Sligman veroordeeld tot het terugbetalen van 5,4 miljoen euro aan Havensteder. In 2014 hebben Sligman en PWS dit afgemaakt op 1,5 miljoen euro.

Rond 2005 brak in Rotterdam het PWS-schandaal uit, wat het begin bleek van vele misstanden in de corporatiewereld. Enkele topbestuurders van PWS  zouden met handlangers miljoenen euro’s in eigen zak hebben gestoken. Voordat PWS onroerende goederen aankocht, werd de prijs stevig verhoogd. Dit geld werd vervolgens in het geheim verdeeld onder Sligman, Buisrogge en enkele andere betrokkenen. 

Sligman hield ook nu vol dat het ging om arbeid in de ‘precontractuele fase’. In de avonduren en weekenden werkte hij hard aan verschillende projecten. Vandaar dat hij recht had op een extra vergoeding.

bron: AD (Antti Liukku), FD (Vasco van der Boon), Cobouw (Marc Dodeman), Blog Kees Jonker

Reacties zijn gesloten.