Celstraf dreigt voor Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana

Modeontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana, bekend van het luxe modemerk dat hun achternamen draagt, dreigen in Italië de cel in te moeten wegens belastingontduiking. De twee worden ervan beschuldigd hun kledingmerk in 2007 te hebben doorverkocht aan hun eigen holding Gado in Luxemburg, om zo belastingheffing in Italië te ontlopen. Ze zouden de belastingdienst nog 416 miljoen euro schuldig zijn. Daarmee lopen Dolce en Gabbana het risico dat ze vijf jaar celstraf krijgen. Ook de verkoop van hun merk destijds voor slechts een derde van de waarde – geschat op 1,2 miljard euro – wordt gezien als vorm van belastingontduiking.

Het gerechtshof in Milaan begon in januari 2013 met het verhoren van belastingambtenaren en andere getuigen in de zaak. De twee ontkenden de aantijgingen en Gabbana dreigde in november 2012 zelfs het land te verlaten vanwege de beschuldigingen aan zijn adres door de Italiaanse justitie. In de zaak stonden ook 6 andere personen terecht, waaronder hun belastingadviseur, Luciano Patelli.

Het was niet de eerste keer dat het duo over belastingontduiking aan de tand werd gevoeld. Hiervoor en voor fraude werd in 2007 ook een onderzoek ingesteld, maar in april 2011 wees de rechter de aanklachten af. Het Italiaanse Hof van Cassatie verwierp deze beslissing op haar beurt, waardoor de zaak nu weer onder de rechter is.

In januari 2013 werden Dolce en Gabbana nog voor het eerst opgenomen in de miljardairsindex van Forbes. Dolce (1958) en Gabbana (1962) begonnen hun zaak in 1982.

In oktober 2014 vernietigde het Hof van Cassatie de veroordeling tot 18 maanden voorwaardelijk uit april van dat jaar van een lagere rechtbank.

bron: AD, Quote (Jan Braaksma), Huffington Post, Fashionista, Forbes (Clare O’Connor)

Reacties zijn gesloten.