Catalaanse topvoetballers bedreven in fiscale schwalbes

De afgelopen tijd leek FC Barcelona grote moeite te hebben om in de praktijk te voldoen aan de standaarden van Fair Play en Respect, althans in zakelijk en fiscaal opzicht. Begin juli 2016  werden sterspeler Lionel Messi en zijn vader en manager, Jorge Horacio Messi, voor belastingontduiking veroordeeld tot een celstraf van 21 maanden en het betalen van een boete van 2 en 1,5 miljoen euro. Via belastingparadijzen Belize en Uruguay en brievenbusfirma’s in Groot-Brittanië en Zwitserland zouden de heren ruim 4 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken op inkomsten uit beeldrechten in de jaren 2007 – 2009.

Senior en junior gaven aan nooit onwettig gehandeld te hebben en beroep aan te zullen tekenen tegen het vonnis. In 2013 richtte de belastingdienst haar peilen nog alleen op Jorge Horario Messi, Lionel het voordeel van de twijfel gunnend over zijn onwetendheid inzake de fiscale aspecten van allerhande contracten. Wel betaalden ze alvast zo’n 5 miljoen aan achterstallige belasting. Maar in 2014 zette het OM de zaak toch door, ook tegen de Argentijn in Barcelonese dienst.

Catalaanse topvoetballers Stadion Camp Nou, Barcelona

Stadion Camp Nou, Barcelona

Vervolging van medespeler Neymar da Silva Santos Junior werd begin juli afgeblazen door een rechtbank in Madrid. Ook hij werd verdacht van belastingontduiking, gerelateerd aan zijn transfer van Neymar jr. van Santos FC naar FC Barcelona in 2013. Ook de voormalige voorzitter van FC Barcelona, Sandro Rosell, de huidige voorzitter Josep Maria Bartomen, en zijn vader werden betrokken in het onderzoek naar de transfer. Santos maakte destijds bekend zo’n 57 miljoen euro gevangen te hebben voor Neymar jr., terwijl FC Barcelona aangaf ruim 83 miljoen voor de spits betaald te hebben. De club betaalde in juni 5,5 miljoen euro in het dispuut met de fiscus over die deal.

In maart 2016 werd Neymar jr. door een rechtbank in Rio de Janeiro wel veroordeeld tot het betalen van ruim 45 miljoen euro aan achterstallige belastingen en boetes. Inkomsten uit contracten met Santos, Barcelona en Nike kwamen terecht bij drie opgetuigde bedrijven – Neymar Sport e Marketing, N & N Consultoria en N & N Administracao de Bens – waardoor in de jaren 2012 – 2014 circa 56 miljoen euro te weinig aan belasting zou zijn betaald.

In december 2015 kreeg ploeggenoot Javier Mascherano één jaar cel opgelegd en een boete van ruim 8 ton voor het ontduiken van belasting voor een bedrag van 1,5 miljoen euro. Aangezien mensen zonder strafblad in Spanje een veroordeling onder de twee jaar kunnen afkopen, hoefde Mascherano de trainingen niet te missen. Ook Messi zou een beroep op deze regeling kunnen doen. 

bron: ESPN FC (Dermot Corrigan), Sportskeeda (Sunaadh Sagar), International Business Times (Jigmey Bhutia), The Economic Times, Elf Voetbal (Jeroen van Barneveld)

Reacties zijn gesloten.