Canadese fiscus coulant voor vermogende klanten KPMG

Canadese fiscusBegin maart 2016 maakte CBC News documenten publiek waaruit bleek hoe ‘stevig’ de Canadese fiscus in 2015 een groep multimiljonairs had aangepakt voor het ontduiken van belasting via Isle of Man, hen geadviseerd door KPMG. In ruil voor geheimhouding – geen probleem – zag de Canada Revenue Agency (CRA) af van verdere straffen na het voldoen van de achterstallige belasting, verhoogd met een milde rente. Het betrof zeker 26 vermogende burgers, die voor 5 miljoen dollar ieder deelnamen aan de belastingconstructie.

Volgens de CRA was er niet zo veel aan de hand. Wel vaker werden schikkingen getroffen bij gerezen disputen. Sneller en goedkoper dan eindeloze rechtszaken, die de schatkist weinig tot niets opleveren.
Enkele Canadese belastingdeskundigen, die de stukken ter inzage kregen, dachten daar toch genuanceerder over. Hun ervaring was juist dat de CRA er niet voor terug deinst om belastingbetalers voor de rechter te dagen. Maar bij mensen met diepe zakken beginnen ze er schijnbaar liever niet aan. 
Andere belastingadviseurs reageerden ten faveure van de CRA: prima, ook als je burgers die weigerden om gebruik te maken van de inkeerregeling over de streep kunt trekken met een deal.

Opvallend is daarbij evenwel dat het aanbod van de CRA volstrekt vertrouwelijk diende te blijven: “The taxpayer agrees to ensure the confidentiality of the offer and will not inform any person of the conditions of the offer“, zo stond er in de brief. Niet bepaald een aanpak die het vertrouwen van de burger in de overheid doet toenemen. Uit de brief viel niet op te maken of ook KPMG vrijuit ging.

Uit interne memo’s van KPMG, die nu bij de rechter liggen, bleek de firma in 1999 te zijn begonnen met de constructie, waarvoor het brievenbusmaatschappijen optuigde op Isle of Man. Deze ‘dienstverlening’ werd intern onder de aandacht gebracht bij alle belastingadviseurs: KPMG zou 15% van de ontdoken belasting opstrijken als ‘honorarium’.

In 2012 dook de CRA in Victoria dieper in het product. Peter Cooper en zijn zoons Marshall en Richard bijvoorbeeld betaalden tussen 2002 en 2010 nauwelijks belasting over een bedrag van 6 miljoen dollar dat van Isle of Man kwam. In de rechtbank gaven de advocaten van KPMG in 2013 aan dat het belastingvrije giften betrof. De rechter ging daar niet in mee en besliste dat KPMG de namen van haar cliënten bekend moest maken en alle relevante documenten diende te overhandigen aan de fiscus. Daartegen ging de accountantsorganisatie – levend bij de gratie van geheimhouding – natuurlijk in beroep.

De CRA gaf in een verklaring aan niet in te gaan op het onderzoek, zolang de zaak onder de rechter is. Aan het terugdringen van agressieve fiscale planning geeft de Canadese fiscus een hoge prioriteit. Zo heeft het met 22 landen Tax Information Exchange Agreements, een kliklijn genaamd Offshore Tax Informant Program (OTIP) en een inkeerregeling (Voluntary Disclosures Program).

bron: CBC News (Harvey Cashore, Dave Seglins, Frederic Zalac, Kimberly Ivany)

Reacties zijn gesloten.