Canadees uraniumbedrijf Cameco beticht van belastingontduiking

CamecoEén van de grootste bedrijven van Saskatchewan in Canada was er medio september 2013 nog niet uit met de belastingdienst, de Canada Revenue Agency (CRA). De CRA was van mening dat Cameco haar dochterbedrijf in Zug, Zwitserland, louter heeft opgericht om belasting (op bedrijfswinsten) te ontduiken. Mocht Cameco in het ongelijk worden gesteld, dan houdt het bedrijf rekening met een boete van ruim 800 miljoen Canadese dollars voor de periode 2008 – 2012.

Cameco richtte de verkoopmaatschappij in het belastingvriendelijke Zug op in 1999 en sloot voor 17 jaar een leveringscontract voor de vaste prijs van 20 dollar per kilo. En dat terwijl de prijs daarna steeg tot bijna 300 dollar in 2007 en nu een prijs op de wereldmarkt noteert van circa 70 dollar. Het tarief voor de vennootschapsbelasting – in Canada zo’n 27% – bedraagt in Zug zo’n 10%. Een analist van  Veritas Investment Research in Toronto constateerde dat Cameco in Zwitserland louter wat papierwerk verricht. De extractie, de marketing en het management vinden allemaal plaats in Canada. Feitelijk worden met name de winsten geboekt in het Europese belastingparadijs.

Grant Isaac, Cameco

Grant Isaac

Het onderzoek van de CRA loopt nog en het dispuut in de rechtszaal kan jaren duren. Grant Isaac, de CFO van Cameco bestreed en bestrijdt de zienswijze van de CRA. Er is volgens hem een duidelijke business case om een marketingafdeling in Europa te hebben, dicht bij de klanten. Het dochterbedrijf en het leveringscontract werden op bedrijfseconomische gronden opgezet en zijn volledig legaal. De overeengekomen prijs was destijds conform marktprijzen.

In de berichtgeving op de website van CBC werden ter vergelijking wat voorbeelden gegeven van wat je met 300 miljoen dollar – het deel dat de provincie Saskatchewan mogelijk misliep aan belastinginkomsten – kunt doen. Zoals de Canadese voetbalcompetitie een paar jaar draaiend houden, een succesvol ijshockeyteam kopen, de Saskatoon’s Circle South Bridge of de nieuw te bouwen Regina Wastewater Treatment Plant betalen.

Het is om dit soort praktijken dat de leiders van de G20 eerder deze maand in Sint-Petersburg de OESO vroegen om het actieplan tegen ‘Base Erosion and Profit Shifting‘ te implementeren. Het zal nog wel heel wat jaren duren voordat de internationale belastingregels zodanig zijn aangepast dat bedrijven hun fair share aan belasting betalen in de landen waar hun winsten werden gerealiseerd. En er een einde komt aan de werkwijze van bedrijven als Cameco, dat evenals Apple, Google en Starbucks de huidige regelgeving zo weet te gebruiken dat ze haast helemaal geen belasting betalen in geen enkel land.

bron: CBCnews (Geoff Leo), HuffPost (Dennis Howlett)

Reacties zijn gesloten.