Burgemeester Toronto aan de kant gezet

foto van Rob Ford

Rob Ford

Nadat eerder deze maand Gérald Tremblay zijn functie neerlegde in Montreal, is nu zijn collega in Toronto de laan uit gestuurd. Rob Ford was 2 jaar lang de burgemeester van de grootste stad van Canada. Een rechter in Ontario kwam tot de slotsom dat Ford over de schreef was gegaan in een zaak waarin hij tegengestelde belangen diende; in de gemeenteraad had hij meegestemd om een boete te schrappen die hem was opgelegd voor het aannemen van donaties van lobbyisten voor zijn voetbalstichting voor kansarme jongeren.

Ford heef 14 dagen de tijd om zijn kantoor te verlaten, maar het is hem niet verboden zich opnieuw kandidaat te stellen. Zijn populariteit is echter tanende na ruzies met diverse gemeenteraadsleden, een rechtszaak vanwege laster en de nodige blunders, zoals lezen achter het stuur en het bellen van de politie toen een cabaretier televisieopnamen bij z’n huis maakte. Hij is ook nog verwikkeld in een smaadzaak over uitspraken die hij deed tijdens de verkiezingscampagne in 2010 over corruptie op het gemeentehuis.

Zijn aanhangers steunen de controversiële burgemeester en zijn beleid nog steeds. En dat zijn er zeer vele, getuige zijn klinkende overwinning in 2010 na een campagne rond meer overheidsbezuinigingen, minder vakbondsmacht en meer ruimte voor de auto. En na zijn aantreden draaide hij inderdaad een voertuigbelasting terug, die de vorige raad had aangenomen. Om een einde te maken aan de “oorlog tegen de auto” beloofde hij een eind te maken aan het nieuwe vervoersplan en liet hij fietsstroken in de drukke Jarvis Street ongedaan maken. Ook graffiti verklaarde hij de oorlog, waardoor zijn portret op steeds meer plaatsen in de stad was te zien.

Rob Ford graffiti    Rob Ford graffiti "Remove Me"

bron: Reuters (Claire Sibonney), Atlantic Cities (Henry Grabar)

Reacties zijn gesloten.