Bulgaars voetbal is niet wat het lijkt

Voetbal matchfixingEind augustus 2012 besteedde de BBC in een uitzending van Crossing Continents aandacht aan de corruptie in het Bulgaarse voetbal. Omkoping en andere malversaties zijn een publiek geheim in het land waar in de afgelopen 10 jaar 15 eigenaren van voetbalclubs werden vermoord. Clubvoorzitters, spelers en scheidsrechters zijn betrokken bij de gokmaffia in deze favoriete publiekssport.

In april van dit jaar werd een vertegenwoordiger van een internetgokbedrijf, Yordan Dinov, op straat in Sofia doodgeschoten. Hij belde in november 2011 een sportverslaggever met het bericht dat de inzetten op de wedstrijd tussen Lokomotiv Plovdiv en Litex zodanig waren, dat voor match-fixing gevreesd moest worden. Zijn ‘voorspelling’ werd bewaarheid, maar er volgde geen onderzoek, laat staan arrestaties.

Het onderzoek dat europarlementariër Emine Bozkurt liet uitvoeren door het Institut de Relations Internationales et Stratégiques naar vermeende corruptie en match-fixing in de sport in Europa liet eenzelfde beeld zien. In landen als Rusland, Oekraïne, Bulgarije en Servië zijn criminelen geïnfiltreerd in de voetbalclubs en -bonden. Door beperkte regelgeving, grote omzetten in internetgokken en verbanden met de georganiseerde misdaad, bestaat er een hoog corruptie-risico in de (voetbal)sport.

lees het hele artikel bij novinite.com

Reacties zijn gesloten.