BTW-fraude CO2-emissierechten Deutsche Bank

Deutsche BankPolitie en justitie hebben medio december 2012 een grote inval gedaan bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt. Er zijn vijf medewerkers aangehouden. Ze zouden deel uitmaken van een groot internationaal netwerk dat de afgelopen jaren voor miljoenen aan belastingen ontdook. Zo’n 500 rechercheurs onderzochten ook kantoren en woningen in Berlijn en Düsseldorf.

Deze internationale bende kocht de dure emissierechten vrij van BTW aan, om ze vervolgens via een keten van bedrijven te verhandelen met diverse Europese landen. Op de BTW-aangiften vroegen zij wel BTW terug over de aankoop van de CO2-emissierechten. Via de medewerkers van Deutsche Bank werd het geld vermoedelijk witgewassen. De totale fraude bedraagt minimaal 230 miljoen euro.

De zaak loopt al enkele jaren. In 2010 werden in verschillende Europese landen 230 invallen gedaan om het netwerk bloot te leggen, waaronder bij het hoofdkantoor van de Deutsche Bank. Een dag voor die inval werd er door een onbekende voor gewaarschuwd.  In december 2011 werden zes bankiers in deze zaak veroordeeld tot gevangenisstraffen van 3 jaar tot 7 jaar en 10 maanden.

Het is niet duidelijk hoe de medewerkers van de bank ongestoord honderden miljoenen euro’s konden witwassen. De inval bij Deutsche Bank moet uitwijzen of meer mensen van de miljoenenfraude op de hoogte waren. In de rechtszaak een jaar geleden had de rechter flinke kritiek geuit op Deutsche Bank. Terwijl andere banken niet in zee wilden met de aangeklaagde zakenpartners vanwege hun beperkte ervaring in deze sector en gebrekkige deskundigheid, was Deutsche Bank vrij makkelijk bereid tot samenwerking. In een enkel geval bleek dat in een gesprek van nog geen 10 minuten geregeld.
Deutsche Bank liet weten bij de inval volledig te hebben meegewerkt met politie en justitie.

bron: Spiegel Online, NOS

Reacties zijn gesloten.