Broer Roemeense president mogelijk omgekocht

Mircea Basescu, broer van de Roemeense president Traian Basescu, werd medio juni 2014 aangehouden en ondervraagd door het Nationale Anti-Corruptie Directoraat (DNA) over een aanklacht van omkoping. Om zijn invloed aan te wenden in de strafzaak tegen de van moord verdachte crimineel Sandu Anghel zou hij in 2011 en 2012 zo’n 250.000 euro hebben aangenomen van diens zoon. Anghel sr. kreeg evenwel bijna negen jaar celstraf, zijn zoon Florin Anghel ruim 5 jaar.

Mircea Basescu, broer van de Roemeense president

Mircea Basescu

Mircea Basescu – tevens peetvader van een kleindochter van Sandu Anghel – beschuldigde Florin Anghel er bovendien van dat hij geprobeerd had hem om te kopen: voor 280.000 euro zou hij geen belastende informatie naar buiten brengen over de broer van de president en diens familie. Daarop bracht Florin Anghel de omkoping van Mircea Basescu in de strafzaak tegen zijn vader naar buiten. In totaal zou hem dat 600.000 euro hebben gekost, waarvan de betrokken tussenpersoon 350.000 euro voor zichzelf hield. Mircea Basescu ontkende elke betrokkenheid.

Ook president Traian Basescu ontkende ook maar iets met de zaak te maken te hebben, daarmee reagerend op de oproep van premier Victor Ponta om op te stappen. Basescu had zich sterk geprofileerd tegen corruptie toen hij in 2004 de verkiezingen won. Van de 28 EU-landen staat Roemenië op de derde plaats wat corruptie betreft, achter Griekenland en Bulgarije. Vorig jaar werden wel tientallen overheidsdienaren veroordeeld, waaronder enkele ministers en parlementsleden, burgemeesters, rechters en directeuren van staatsbedrijven.

bron: Reuters (Luiza Ilie), NewEurope, Romania-insider

Reacties zijn gesloten.