Bouwen in New York was al niet goedkoop

Eén van de grootste bouwbedrijven in de stad New York kwam medio oktober 2016 een transactie overeen met de openbaar aanklager Robert L. Capers in Brooklyn van ruim 9 miljoen dollar voor het oppompen van rekeningen in de jaren 2009 – 2012. Alsof bouwen in New York nog niet prijzig genoeg was, deed Plaza Construction er nog een schepje bovenop. De transactie behelsde dat klanten ruim 2 miljoen teruggestort krijgen, de overheid dik 1 miljoen en dat Plaza een boete betaalt van meer dan 5,5 miljoen dollar. Het bedrijf voorkomt vervolging (DPA) als het binnen 2 jaar haar factureringsproces aantoonbaar verbetert. 

Bouwen in New York, Fulton Center Transit Hub, Lower Manhattan

Fulton Center Transit Hub, Lower Manhattan

In 13 jaar factureerde Plaza Construction zo’n 2 miljoen dollar te veel aan ongewerkte uren en speciale toeslagen bij bouwopdrachten, zoals voor de Federal Reserve Bank of New York, de New York University en het Empire State Building. Het bedrijf – sinds 2014 onderdeel van China Construction America – deed een uitgebreid intern onderzoek en gaf volledige openheid van zaken tijdens het gerechtelijk onderzoek, dat in 2012 startte. 

Het OM in Brooklyn deed de afgelopen jaren al diverse onderzoeken naar vergelijkbare praktijken in de sector, die wat dat betreft niet veel lijkt te verschillen van de Nederlandse. Zo trof Lend Lease Construction in 2012 een schikking voor maar liefst 57 miljoen dollar. Tishman Construction betaalde eind 2015 20 miljoen dollar – restitutie en boete – voor te hoge rekeningen op projecten als de Freedom Tower, het Plaza Hotel en het Javits Convention Center. Tishman zou tussen 1999 en 2009 minstens 5 miljoen te veel in rekening hebben gebracht. Hunter Roberts Construction betaalde in mei 2015 1 miljoen terug aan opdrachtgevers en een boete van 6 miljoen.

Vanwege deze fraudezaken en de vele miljoenenprojecten in de stad, ging in augustus 2015 de Construction Fraud Task Force van start. Vijf diensten treden sindsdien samen op tegen onoorbare praktijken, zoals diefstal, omkoping, afpersing en prijsafspraken, maar ook tegen inbreuken op de veiligheidsvoorschriften. Om bouwen in New York weer veilig en betaalbaar te maken, zullen we maar denken.

bron: Constuction Equipment, Bloomberg (Patricia Hurtado), CBS NY, Construction Dive (Kim Slowey, Sharon O’Malley)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *