Boiler room fraude door Engels driemanschap

Na een zevenjarige transatlantische samenwerking werd eind juli 2013 een Engels driemanschap in Amerika veroordeeld tot in totaal 43 jaar gevangenisstraf. Vanaf 2004 hadden ze op frauduleuze wijze ruim 80 miljoen pond ‘opgehaald’ bij beleggers. Door honderden medewerkers in diverse Spaanse ‘boiler rooms‘ werden deze telefonisch benaderd en stapten in voor bedragen van enkele honderden ponden tot een miljoen op waardeloze aandelen van niet-actieve Amerikaanse bedrijven. Paul Gunter kreeg 25 jaar cel, Simon Odoni 13 jaar en 4 maanden en Richard Pope 4 jaar en 9 maanden.

Richard Pope

Richard Pope, © PA/City of London police

Volgens de Londense politie betrof het de grootste Britse boiler room fraude ooit. Met ronkende websites en brochures vol superlatieven werden de lucratieve beleggingen aangeprezen. Een flink deel van de 2.300 – veelal gepensioneerde – beleggers raakte al hun spaargeld kwijt aan de oplichterij. Eén man pleegde zelfs zelfmoord, na veel geld verloren te hebben, waaronder 70.000 pond aan dit trio. Zijn weduwe getuigde in de zaak in Tampa, Florida.

De Londense politie kwam de fraude in 2006 op het spoor toen enkele zaken in Engeland een connectie bleken te hebben met zaken die in Amerika werden onderzocht. Pope (1958) werd als eerste in Spanje gearresteerd en uitgeleverd aan de VS. In maart 2011 bekende hij schuld aan de flessentrekkerij tussen 2004 en 2008. Met zijn medewerking kon de zaak tegen Gunter (1949) en Odoni (1957) twee jaar later succesvol worden afgerond.
Inspecteur Kerrie Gower, die het onderzoek in Londen leidde, typeerde de zaak als volgt: “Pope, Gunter and Odoni are among the most arrogant, ruthless and destructive criminals the City of London Police has ever dealt with and deserve every day they will spend behind bars in the US.”

Het geld gebruikten de mannen – u raadt het al – om huizen, dure auto’s, speedboten en zelfs een privé jet te kopen. Alleen al in de VS bezaten ze 26 huizen en ook nog eens 3 in de Dominicaanse Republiek. Daar hield Odoni domicilie om uitlevering te voorkomen, maar op een vlucht die moest uitwijken naar Miami kon hij worden aangehouden toen hij voet op Amerikaanse bodem zette.

bron: InvestmentWeek (Jenna Towler), BBC (Emma Simpson), The Guardian

Reacties zijn gesloten.