Boete beeldbuisfabrikanten blijft staan

PC monitor

PC monitor

Het Europese Hof van Justitie oordeelde begin september 2015 dat een in 2012 opgelegde kartelboete aan een groep beeldbuisfabrikanten terecht was. Zeven bedrijven kregen toen boetes van in totaal 1,47 miljard euro. Philips, Samsung, Technicolor, Panasonic, Toshiba, LG Electronics en MT Picture Display maakten van 1996 tot 2006 afspraken over beeldbuizen (kathodestraalbuizen) voor televisies en computers. De Taiwanese onderneming Chunghwa deed ook mee, maar kreeg geen straf of boete omdat deze firma de praktijken aan het licht bracht. Samsung, Philips en Technicolor werden voor hun medewerking beloond met een korting op hun boete.

Gedurende die tien jaar zette het topmanagement de grote lijnen uit voor de afspraken over prijzen, marktverdeling, toewijzing van klanten en de verdeling van capaciteit en productievolume in vergaderingen die ze zelf green meetings noemden; na afloop liepen de deelnemers graag nog een paar holes. Dat kwam Philips op een boete te staan van 509 miljoen euro; 313 miljoen alleen en nog eens 392 miljoen samen met LG Electronics. Samsung kreeg een boete van 151 miljoen euro, LG Electronics werd veroordeeld tot 296 miljoen euro en Panasonic moest 157 miljoen euro overmaken. De boetes voor Toshiba en Technicolor bedroegen respectievelijk 28 en 39 miljoen euro. 

Philips was in beroep gegaan tegen de uitspraak, die volgens het bedrijf disproportioneel was: in 2001 bracht Philips zijn beeldbuisactiviteiten immers onder in een onderneming met LG Electronics. Het Hof verwierp de argumenten en hield de boete zonder verlaging in stand. De boetes van Panasonic en Toshiba werden wel verlaagd.

Kathodestraalbuis beeldbuisfabrikanten

Kathodestraalbuis

Aangezien een beeldbuis de prijs van een TV of computerscherm voor zo’n 50 tot 70% bepaalde, was de benadeling van afnemers aanzienlijk. Philips reserveerde voor diverse schikkingen zo’n 200 miljoen euro. 
Ook consumenten zouden in die tijd ongeveer 10% te veel hebben betaald. ConsumentenClaim startte daarom in 2013 de beeldbuisclaim, waarop zich in enkele weken vele tienduizenden klanten meldden. Doordat Philips hoofdelijk aansprakelijk is voor de schade, konden ook gedupeerden met een ander merk toestel zich bij de claim aansluiten. Eerder heeft Philips al gedupeerden in de VS schadeloos gesteld. 

bron: NU.nl, Elsevier, FD (Jeroen Segenhout), NOS, Tweakers (Dimitri Reijerman)

Reacties zijn gesloten.