Beurslieveling Madrid bleek luchtkasteel

Jenaro García Martín van Let's Gowex

Jenaro García Martín

Begin juli 2014 gaf Jenaro García Martín toe dat hij de jaarrekeningen van zijn bedrijf sinds de beursgang 4 jaar geleden had vervalst en nam ontslag. Het bedrijf zag zich genoodzaakt faillissement aan te vragen en de handel in het aandeel werd stilgelegd. De oprichter en CEO van Gowex kreeg enkele maanden geleden nog een onderscheiding uit handen van de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Dit jaar kwam de prijs van het aandeel in de buurt van de 28 euro, het dertigvoudige van de introductiekoers in 2010. Het in 1999 opgerichte internetbedrijf werd zeer succesvol met het aanbieden van WiFi-hotspots in grote Spaanse steden en aan de costa’s. De afgelopen jaren kreeg het ook voet aan de grond in steden als New York, Parijs en Dubai.

Enkele dagen voor de bekentenis van Jenaro García Martín (1968) via twitter, schreef het Amerikaanse Gotham City Research in een rapport dat meer dan 90 procent van de omzet niet zou bestaan, volgend op de bekendmaking van Gowex van een omzet van 183 miljoen euro over 2013 en een kaspositie van 55 miljoen. Maar met een koersdoel van 0,00 euro kelderde de koers in 2 dagen ruim 60%, daarmee ongeveer 640 miljoen van de beurswaarde wegvagend. Afdoening van de kritiek als “unfounded accusations” en de toezegging PwC in te schakelen voor een forensische audit mochten niet meer baten.

Gowex zou volgens het rapport van Gotham niet alleen veel minder WiFi-hotspots hebben dan geclaimd, maar ook veel minder kwijt zijn aan accountantskosten dan bedrijven van vergelijkbare omvang. De boekencontrole zou in handen zijn geweest van Jose Antonio Diaz, zonder echt kantoor en zakelijk e-mailadres.

De beurstoezichthouder maakte bekend een onderzoek in te stellen naar het tamelijk onbekende Gotham City Research om na te gaan of er sprake zou kunnen zijn van marktverstoring. Daarbij hebben ze de hulp ingeroepen van de Britse FCA en de Amerikaanse SEC.

bron: De Tijd (David Adriaen), FT (Tobias Buck), Bloomberg (Rodrigo Orihuela, Charles Penty)

Reacties zijn gesloten.