Belastingfraude kost voormalig miljardair meer dan 1 miljard dollar

gefortuneerde Samuel WylyEind juni 2016 bepaalde een rechter in Dallas dat de gefortuneerde Samuel Wyly (1934) voor het ontduiken van belasting alsnog 1,1 miljard dollar moet ophoesten: 135 miljoen aan nog te betalen belasting, 402 miljoen aan rente en daar bovenop 570 miljoen aan boetes. Sam en zijn in 2011 overleden broer Charles zouden hun vermogen in buitenlandse trusts hebben ondergebracht en zo de IRS – die in 2004 lucht kreeg van onbelaste inkomsten – om de tuin hebben geleid. Na een onderzoek naar aandelentransacties in vier bedrijven, waarin de broers belangen hadden, legde de SEC in 2014 al een boete op voor effectenfraude van bijna 200 miljoen dollar. Daarop vroegen Sam Wyly en de weduwe van zijn broer faillissement aan.

Inkomen uit hun deelnemingen in Sterling Software, Sterling Commerce, Michaels Stores en Scottish Annuity & Life Holdings in de vorm van aandelenopties verdween naar een netwerk van trusts op het eiland Man en de Kaaimaneilanden. Daar vandaan ontvingen ze een lijfrente en ‘giften’ en ‘donaties’ in de vorm van huizen, juwelen en kunstwerken, die onbelast bleven. De aandelentransacties zouden naar eigen zeggen een zakelijk doel hebben, bijvoorbeeld om geen negatief effect op de prijs te veroorzaken bij de verkoop van hun aandelen(pakketten).

Van krantenjongen tot miljonair

Samuel Wyly is geboren in Lake Providence, een klein arm plaatsje in het noordoosten van Louisiana. Als jongen hielp hij zijn ouders, die een wekelijks verschijnend krantje uitgaven. Na zijn  middelbare school kan hij dankzij een beurs verder leren. Na zijn MBA behaald te hebben aan de universiteit van Michigan werkte hij vanaf 1963 in Dallas voor IBM en Honeywell. Al snel begon hij zijn eigen computerbedrijf dat onstuimig groeide. Daarna kocht hij bedrijven en richtte er zelf nog meer op, in een poging een landelijk datanetwerk te realiseren om te kunnen concurreren met AT&T.

In 1981 was hij mede-oprichter van Sterling Software, dat in 2000 aan Computer Associates werd verkocht voor 4 miljard dollar. Een jaar later stapte hij in de keten van kunstnijverheidswinkels Michaels, dat 15 jaar later een omzet had die 100 keer hoger lag dan in 1982. In 2006 kochten Bain Capital en de Blackstone Group het bedrijf voor 6 miljard dollar. In dat jaar stond hij op plek 354 van rijkste Amerikanen volgens Forbes, met een geschat vermogen van 1,1 miljard dollar(!).

Uit rechtbankstukken uit november 2014 zou blijken dat het vermogen van Sam Wyly (nog altijd) meer dan 380 miljoen dollar bedroeg. Rechter Barbara Houser benadrukte dat Wyly de zaken bewust op z’n beloop had gelaten en door was gegaan met het wegsluizen van geld, ook nadat de IRS haar onderzoek – waar hij aan weigerde mee te werken – was begonnen. Zijn advocaten legden alle schuld bij de financiële adviseurs van Wyly. Zelf verklaarde Sam Wyly sinds 1960 zijn eigen aangifte niet meer te hebben ingevuld.

bron: Reuters (Jonathan Stempel, Joseph Ax), WSJ (Katy Stech, Peg Brickley), Forbes (Kelly Phillips Erb), Bloomberg (Erik Larson, Tony Aarons), Wikipedia

Reacties zijn gesloten.