logo Rynart Transport

Rynart Transport is na een periode van stormachtige groei, met name in Hongarije, in september 2007 failliet gegaan. Na het faillissement werd het bestuur van boekhoudfraude beschuldigd. De omzet van de Hongaarse vestiging, goed voor 75 procent van de totale omzet van Rynart, zou in 2005 en 2006 voor een bedrag van ruim 55 miljoen euro kunstmatig zijn verhoogd. De Rabobank, ABN Amro en andere geldschieters raakten 123 miljoen euro kwijt.
In januari 2012 bevestigde het Functioneel Parket in Den Haag dat er verdenkingen bestonden tegen drie rechtspersonen, waarvan één Hongaars bedrijf, en acht natuurlijke personen.

Geknoei met omzetcijfers
De verdenkingen richtten zich op valsheid in geschrifte en balansfraude. Van 2005 tot met 2007 zou er gesjoemeld zijn met de omzetcijfers van het bedrijf. Met deze valse cijfers werden grote leningen bij onder meer de Rabobank binnengehaald. Het Openbaar Ministerie schatte de totale schade op zo’n 125 miljoen euro.

Een forensisch onderzoeksbureau heeft in opdracht van de Rabobank onderzoek gedaan naar de veronderstelde fraude bij Rynart. Eén van de redenen voor het onderzoek was dat een deel van de administratie in een vuilcontainer van het bedrijf is gevonden. Dit onderzoek zou duidelijk hebben gemaakt dat er is gefraudeerd.

Fors banenverlies
Met het faillissement raakten in 2007 vijftig personen hun werk kwijt. Een poging tot een doorstart van het bedrijf mislukte. Het bedrijf had naar eigen zeggen een jaarlijkse omzet van 100 miljoen euro. Rynart Transport reed via Hongarije op Turkije. In Boedapest werden op een gegeven moment distributiecentra ter grootte van 125 voetbalvelden gerealiseerd waar goederen werden opgeslagen voor multinationals als Tesco, Unilever, Nike, Danone en Douwe Egberts. De ondergang van dit complex kostte direct en indirect 1.500 personen hun baan.

Na ruim 7 jaar begon medio november 2014 de rechtszaak tegen vier topmannen van het bedrijf. De in september 2012 voor 2 maanden geschorste accountant Jan van Wijngaarden werd een maand later in hoger beroep door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in het gelijk gesteld: de klacht was ingediend na de verjaringstermijn van 3 jaar. Zijn collega Johan Schouls was er destijds met een waarschuwing van afgekomen. Eind januari 2015 kreeg Franck Rynart 48 maanden cel en werd Arno V. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 37 maanden. Het hoofd van de administratie en een interne accountant werden vrijgesproken. Vanwege de lange duur van het proces vielen de straffen lager uit dan geëist.

bron: Financieel Dagblad (Jeroen Piersma), accountant.nl, BN De Stem, Logistiek.nl, FTM, NRC (Huib de Zeeuw)


Reacties

Rynart Transport — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>