American International Group

’s Werelds (voormalig) grootste verzekeraar, American International Group (AIG), ging in februari 2006 akkoord met een schikking van meer dan 1,6 miljard dollar wegens boekhoud- en verzekeringsfraude. Het is een van de grootste schikkingen voor één bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis.

AIG betaalde 800 miljoen dollar aan de SEC, 375 miljoen dollar aan polishouders, 344 miljoen dollar aan benadeelde staten en 125 miljoen dollar aan boetes aan de ministeries van Justitie van de VS en van de staat New York. Bewezen werd geacht dat de herverzekeringstransacties met General Re Corporation louter bedoeld waren om de post voorzieningen met zo’n 500 miljoen dollar te verlagen. Tevens werd bewezen geacht dat gerapporteerde financiële resultaten materieel afweken van de werkelijkheid door niet-bestaande transacties en vennootschappen op te voeren, waarmee investeerders werden misleid.

De fraudezaak leidde in maart 2005 tot het aftreden van AIG-topman Maurice ‘Hank’ Greenberg. Hij stond bijna veertig jaar aan het roer van het bedrijf. Greenberg heeft altijd ontkend dat er bij AIG fraude is gepleegd. De getroffen regeling heeft geen betrekking op de aparte civiele aanklachten tegen Greenberg en zijn voormalige financieel directeur, Howard Smith, die door de staat New York zijn ingediend. Die zaak loopt medio 2012 nog steeds.

Na de val van Lehman Brothers

In september 2008 komt AIG in grote liquiditeitsproblemen als haar rating wordt verlaagd. Het aandeel keldert tot 1,25 dollar, waar het in de 52 weken daarvoor haar hoogtepunt had op ruim 70 dollar. Nog geen 48 uur nadat de Amerikaanse overheid en de Fed hadden geweigerd om zakenbank Lehman Brothers te hulp te schieten, leent de Fed de beursgenoteerde verzekeraar 85 miljard dollar (60 miljard euro) en krijgt daar een controlerend belang van 80 procent voor terug.

Joe Cassano

De grootste problemen werden veroorzaakt door de Financial Products tak van Joe Cassano, eigenlijk een soort hedgefund, maar dan gekoppeld aan een grote en stabiele verzekeraar, zoals Bernanke het zou omschrijven. Op zich geen frauduleus handelen maar een gat in de regelgeving en het ontbreken van het bijbehorende toezicht.

Het omvallen van AIG, met 116.000 werknemers, een jaaromzet van 113 miljard dollar (2006) en kantoren in 130 landen de grootste verzekeraar ter wereld, zou echter onvoorzienbare gevolgen voor de economie hebben. Voor consumenten en bedrijven zouden verwarrende situaties zijn ontstaan over hun verzekeringen. Daarnaast hebben veel financiële instellingen door AIG uitgegeven obligatieverzekeringen in bezit en zouden daar fors op moeten afschrijven. Met andere woorden “too big to fail”.

Ontmanteling en rechtszaken

Terwijl AIG met veel overheidssteun – inmiddels ruim 182 miljard dollar – voor omvallen werd behoed, komen de mensen die achter de eerder gepleegde fraude zaten voor de rechter. Het boekhoudschandaal heeft aandeelhouders van AIG zo’n 500 miljoen dollar gekost. In april 2009 werden vijf betrokkenen veroordeeld:

  • Robert Graham (1950), senior vice president en assistant general counsel bij General Re van 1986 tot 2005,  kreeg twee jaar ondertoezichtstelling en een boete van 100.000 dollar.
  • Elizabeth Monrad (1957) kreeg een gevangenisstraf van 18 maanden.
  • Ronald Ferguson (1945), CEO van General Re van 1987 tot 2011, werd veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden en een boete van 200.000 dollar.
  • Christian Milton, vice president van herverzekering bij AIG, werd veroordeeld tot 4 jaar cel en een boete van 200.000 dollar.
  • Christopher Garand (1949), senior vice president van General Re kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden en een boete van 150.000 dollar.

In augustus 2011 werden hun celstraffen in hoger beroep herroepen. Besloten werd de zaak opnieuw te behandelen in januari 2013.

Maurice “Hank” Greenberg

In augustus 2009 schikten voormalig bestuursvoorzitter en CEO Greenberg en voormalig vice-voorzitter en CFO Smith met de SEC voor 15 en 1,5 miljoen dollar. De SEC hield de beide heren verantwoordelijk voor ondeugdelijke cijfers die naar buiten toe de indruk gaven dat winst- en groeidoelstellingen werden gehaald of zelfs overtroffen.

Schikking met pensioenfondsen

In juli 2010 schikte AIG voor een bedrag van 725 miljoen dollar (560 miljoen euro) in een serie langlopende rechtszaken wegens fraude. In de jaren 1999-2005 heeft het bedrijf zich volgens drie pensioenfondsen uit Ohio schuldig gemaakt aan illegale kartelvorming, boekhoudfraude en manipulatie van beurskoersen. De pensioenfondsen waren als belegger hierdoor benadeeld.

bron: Volkskrant, NRC, NBC, Wikipedia, White Collar Crime Prof Blog, Time Magazine,


Reacties

American International Group — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>