Bedrijven Zuid-Korea geplaagd door corruptie

In het omvangrijke corruptieschandaal rond de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye werd onlangs Lee Jae-yong opgepakt en verhoord. Eind februari 2017 kondigde een speciale aanklager aan dat hij de vicevoorzitter van elektronicaconcern Samsung voor de rechter zal brengen. Die zou met ruim 35 miljoen euro Choi Soon-sil, een hartsvriendin van de president hebben omgekocht, om zo steun van de overheid te verkrijgen voor een fusie en daarmee de versterking van zijn machtspositie binnen Samsung.

Bedrijven Zuid-KoreaIn die zelfde week kwam het Zwitserse ABB met het nieuws naar buiten dat één van hun medewerkers in Zuid-Korea al twee weken niet op zijn werk was verschenen. Elk spoor van Oh Myeong-se ontbrak, evenals van 100 miljoen dollar, die hij zou hebben verduisterd. Oh was kasbeheerder en integriteitsmanager binnen ABB Korea. Het hoofdkantoor in Zürich deelde mee dat het louter een lokale kwestie betrof en alle medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek. Net zo als in het twee weken eerder aangekondigde onderzoek door het Britse Serious Fraude Office naar de rol van ABB in het Verenigd Koninkrijk in het Unaoil-schandaal.

Samsung, maar ook de politiek in Zuid-Korea, raakten de afgelopen tijd in een impasse. President Park is – in afwachting van een uitspraak van het Constitutionele Hof over haar positie – vleugellam en dat geldt nu ook voor Samsung, dat al onder druk stond door de problemen met de Galaxy Note-7 telefoon. Het verloor daardoor haar koppositie in China, dat ook steeds minder TV’s afneemt van de elektronicareus in verband met politieke spanningen over een raketafweersysteem van Amerikaanse makelij.

Bedrijven Zuid-Korea

IOC President Thomas Bach en Samsungs Lee Jay-yong

De afgelopen weken demonstreerden honderduizenden Zuid-Koreanen in de grote steden elk weekend voor de afzetting van Park. Samsung zou volgens de Zuid-Koreaanse aanklager door Park en haar vriendin Choi zijn afgeperst. Volgens de dames zou het gaan om donaties door Lee aan religieuze stichtingen van Choi.    

bron: Currentbiz (Caleb Khew), FD (Siem Eikelenboom), NRC (Oscar Garschagen), Compliance Week (Jaclyn Jaeger), Economia (Julia Irvine)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *