Bankmanager krijgt 14 jaar cel en ‘boete’ van 70 miljoen

Anthony Raguz, voormalig COO van een bank in Ohio, werd eind november veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf en het betalen van meer dan 70 miljoen dollar. Raguz kreeg de straf voor zijn rol in de leningenfraude over een periode van 10 jaar bij de St. Paul Croatian Federal Credit Union. De fraude leidde in april 2010 tot één van de grootste faillissementen onder kredietunies en kostte de National Credit Union Share Insurance ongeveer 170 miljoen dollar.

foto van Anthony Raguz

Anthony Raguz

Raguz (1960) gaf – tegen een vergoeding – leningen aan cliënten die niet of nauwelijks beschikten over onderpand, inkomen of een arbeidsverleden. Ook verstrekte hij leningen aan fictieve bedrijven en sluisde dergelijke gelden via brievenbusfirma’s naar z’n eigen rekening. De fraude bleef lang onopgemerkt, doordat Raguz (te) veel bevoegdheden had binnen de relatief kleine organisatie en het toezicht binnen en buiten de bank faalde. Zo waren er genoeg waarschuwingssignalen, ook van de National Credit Union Administration (NCUA), maar een onderzoek werd nooit ingesteld, ook niet toen de kredietunie in gebreke bleef in het herstellen van eerder geconstateerde tekortkomingen.

Eén van de cliënten was Arben Alia (1977), die  in augustus ook is veroordeeld. Hij gaat 9 jaar de cel in en moet 3,2 miljoen dollar terug betalen. Zijn Mercedes en restaurant zijn verbeurd verklaard. Hij kreeg in de periode 2006 – 2009 voor een bedrag van 4,5 miljoen aan leningen voor zichzelf en enkele vrienden en familieleden. In ruil voor de frauduleuze leningen betaalde hij Raguz 100.000 dollar.

bron: Bankinfosecurity.com (Tracy Kitten), Cleveland.com (Michael O’Malley), DOJ

Reacties zijn gesloten.