Bank Leumi hielp Amerikaanse klanten belasting ontduiken

Na schikkingen van UBS in 2009 (780 miljoen dollar) en Credit Suisse in mei 2014 (2,8 miljard dollar) met de Amerikaanse autoriteiten, trof ook de Israëlische bank Leumi eind december 2014 een schikking van 400 miljoen dollar met het Department of Justice en met de staat New York voor het faciliteren van belastingontduiking door zo’n 1.500 Amerikaanse klanten in de periode 2000 – 2011. Vervolging voor een aanklacht tot samenzwering werd daarmee voor 2 jaar uitgesteld. Wel heeft de bank, net als Credit Suisse schuld bekend, waardoor aanklachten van toezichthouders uit andere landen niet uitgesloten zijn.

Bank Leumi belasting ontduikenHoewel destijds al soortgelijke onderzoeken liepen bij UBS en Credit Suisse, bouwde Bank Leumi deze activiteiten niet af. Integendeel, de dienstverlening werd geïntensiveerd en trok ook klanten van de twee genoemde Zwitserse banken in de VS. In de getroffen schikking werd tevens overeengekomen dat Bank Leumi Luxembourg en Leumi Private Bank geen diensten meer aanbieden aan Amerikaanse rekeninghouders. De gegevens van de ruim 1.500 rekeninghouders moeten worden overhandigd aan de autoriteiten.

Medewerkers van Bank Leumi uit Israël en andere landen maakten in de onderhavige zaak heimelijk afspraken met Amerikaanse klanten in hotellobbies, restaurants of parken om hun financiën en buitenlandse rekeningen te bespreken. Daarbij boden ze brievenbusfirma’s in belastingparadijzen aan, die weer werden beheerd door Bank Leumi le-Israel Trust Company, die ook rekeningen in Israël zelf beheerde voor buitenlandse klanten. Op grond van dergelijke ‘verborgen’ bezittingen, werden in Amerika leningen verstrekt aan de eigenlijke eigenaren.

Naar soortgelijke gedragingen van Bank Hapoalim, de grootste bank van Israël en de nummer vier, Mizrahi-Tefahot, lopen nog onderzoeken.

 bron: The Jerusalem Post, Forbes (Robert W. Wood)

Reacties zijn gesloten.