B. Groenhof (ex-SNS) gearresteerd

SNS Property Finance LogoMedio februari 2013 werden voormalig interim-manager Buck Groenhof en zijn persoonlijke assistente Angelique Schets gearresteerd in het kader van een onderzoek dat de FIOD is gestart bij de recent genationaliseerde bankverzekeraar SNS Reaal. Groenhof wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping, oplichting en witwassen bij SNS Property Finance.

SNS maakte zelf ook bekend aangifte te hebben gedaan bij Justitie tegen een ‘voormalig directielid’. Uit een intern onderzoek zou zijn gebleken dat Groenhof zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling in de top van de vastgoedtak van SNS Reaal. Drie andere nauwe medewerkers van Groenhof – Hans Advocaat, Leo Spruijt en Pieter Grasdijk – zijn op non-actief gesteld en ook tegen hen loopt een onderzoek van de FIOD, dat zich toespitst op mogelijke belangenverstrengeling met de activiteiten van de door Groenhof geleide Stichting Herstructureringsgroep Nederland (HGN).

Boer & Croon en Stichting HGN

Het viertal declareerde via de door Spigt bestuurde stichting miljoenen euro’s. ‘De beoogde puinruimers zogen de noodlijdende vastgoedpoot van SNS Reaal zodoende leeg, en versnelden daarmee volgens ingewijden de ondergang van de bank-verzekeraar’, aldus de Telegraaf. ‘Indien dit op waarheid berust, nemen HGN en ook ikzelf als voorzitter daarvan nadrukkelijk en onverdeeld afstand’, reageerde Spigt, oprichter van het advocatenkantoor Spigt Litigators. Zijn voormalige partner Jerry Hoff is de advocaat van Groenhof.

Groenhof en kornuiten werden door ‘adviesbureau’ Boer & Croon gedetacheerd bij SNS Reaal. Dat gebeurde zeer regelmatig in de afgelopen 5 jaar. Niet in de laatste plaats door de warme banden tussen Latenstein en Van Dijk van de bank en Jos Zandhuis, bestuurslid van Boer & Croon.

Daadkrachtige bestuurders …

Bij de overname door de Staat werden Raad van Bestuur-leden Latenstein en Lamp de laan uitgestuurd door minister Dijsselbloem. Zo niet Jaap van Dijk, die de afgelopen jaren de leiding heeft gehad over SNS Property Finance – tot 2010 was hij CFO en daarna tot de dag van vandaag CEO. Het is onder zijn bevoegdheid geweest dat Groenhof kon en mocht opereren.

Van Dijk maakte deel uit van de top van de DSB en moest zich zelfs nog verdedigen over de rol die hij had gespeeld bij de inmiddels opgedoekte bank. De DNB en AFM spraken hem overigens, net als de VVD-er Robin van Linschoten, vrij van elke verantwoordelijkheid over de omstreden gang van zaken bij de DSB.

‘Aanranding van eer en goede naam’

Buck Groenhof

Buck Groenhof

Groenhof werd 4 jaar geleden aangesteld om orde op zaken te stellen bij Property Finance. Bij zijn aantreden liet hij er een grootscheeps integriteitsonderzoek uitvoeren door Ernst & Young en het forensische onderzoeksbureau Holland Integrity Group. Uit dat onderzoek kwamen vermoedens naar voren van fraude en witwassen bij de vastgoeddivisie.

Ondanks diverse compliance-meldingen van medewerkers binnen de bank en beschuldigingen van voormalig zakenpartner Hetty van de Laar, steken Hoff en Zandhuis hun hand in het vuur voor Groenhof. Hoff sprak van de ‘aanranding van eer en goede naam’ van zijn cliënt. Zandhuis benadrukte dat Groenhof als voormalig ING-bankier ‘een voortreffelijke staat van dienst’ heeft en voordat hij ‘associé’ werd bij Boer & Croon een zeer uitgebreid referentie-onderzoek moest ondergaan. ‘Hij heeft ook altijd tot volle tevredenheid van de cliënten gepresteerd zonder dat dit ooit tot integriteitsissues heeft geleid’.

Nu maar kijken of Hoff en Zandhuis een beetje vuurvast zijn.

bron: Volkskrant (Jonathan Witteman), FTM (Ruud de Wit), Quote (Henk Willem Smits)

Reacties zijn gesloten.