Arvind Kejriwal houdt politieke elite India uit slaap

Naar het oordeel van veel Indiërs verrijkt de politieke elite zich onbetamelijk door de verkoop van staatsbezittingen tegen te lage prijzen – vooral bij de verkoop van grond – aan zichzelf en door hun mandaat om grote projecten in de private sector goed te keuren, maar dan wel in ruil voor een tegenprestatie. Zowel de regerende India National Congress partij als de grootste partij in de oppositie, de Bharatiya Janata Party (BJP), zouden zich hier schuldig aan maken.

Om enig effect te kunnen sorteren tegen dit machtsblok, waar zelfs de pers haar vingers liever niet aan brandt, heb je een organisatie, fondsen en mankracht nodig. Zeker in zo’n omvangrijk land als India, zo merkte Anna Hazare de afgelopen 2 jaar bij zijn inzet voor anti-corruptie wetgeving (Jan Lokpal Bill).

foto Arvind Kejriwal

Arvind Kejriwal

Begin oktober 2012 kwam Arvind Kejriwal met een andere aanpak. Hij gebruikt de media en het grote draagvlak onder de werkende middenklasse en bij activisten voor zijn organisatie India Tegen Corruptie om de machthebbers het vuur aan de schenen te leggen. Hij belegde een persconferentie waarin hij de vraag stelde hoe het toch mogelijk was dat het vermogen van de schoonzoon van Sonia Gandi na een reeks vastgoeddeals 600 keer zo groot was als 5 jaar geleden.

Diverse kopstukken van de Congres partij buitelden vervolgens over het scherm om Robert Vadra te verdedigen, waarbij minister Salman Khurshid wel de boventoon voerde. Over hem bracht Kejriwal vervolgens bewijzen naar buiten dat de gesubsidieerde organisatie voor steun aan gehandicapten die Khurshid en zijn vrouw runnen, geld toekent aan niet bestaande personen.
Zo weet Kejriwal de vele Indiase nieuwszenders goed te gebruiken als versterker voor zijn missie en zal hij hun agenda nog wel een tijdje bepalen.

lees het hele artikel bij Bloomberg (Chandrahas Choudhury)

Reacties zijn gesloten.