Arrestaties bij Odebrecht in Petrobras schandaal

Marcelo Odebrecht

Marcelo Odebrecht

In het nog steeds uitdijende onderzoek naar corruptie bij het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras werd eind juni 2015 Marcelo Odebrecht, de CEO van het grootste ingenieursbureau en bouwbedrijf, opgepakt samen met 11 anderen, waaronder Otavio Azevedo, hoogste baas bij conculega Andrade Gutierrez. Allen verdacht van het oppompen van de prijs van werk voor het oliebedrijf en het betalen van smeergeld aan politici van de Arbeiderspartij uit de meerprijs.

De arrestanten werden in Sao Paulo op het vliegtuig gezet naar Curitiba in het zuiden, waar het onderzoek plaats vindt naar dit grootste corruptieschandaal uit de Braziliaanse geschiedenis. De omkoping hield bijna 10 jaar aan en betrof honderden miljoenen dollars op miljarden aan opdrachten, waarvan Marcelo Odebrecht en Otavio Azevedo op de hoogte moeten zijn geweest volgens aanklager Carlos Lima.
Deze arrestaties lieten wat langer op zich wachten, omdat de verdachten zeer geraffineerd  geld via omwegen door Zwitserland, Monaco en Panama hadden gesluisd.

Daarmee laaiden niet alleen de onthullingen weer op, maar kwam het onderzoek ook steeds dichter bij voormalig president Luiz Inácio “Lula” da Silva. Er werd nog niemand in staat van beschuldiging gesteld, maar in mei startte het OM ook al een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Da Silva – medeoprichter van diezelfde Arbeiderspartij – bij hulp aan Odebrecht SA bij het verkrijgen van buitenlandse opdrachten in ondermeer Angola en Mozambique tussen 2011 en 2014. 

Beide bedrijven gaven aan dat de arrestaties onnodig waren. Ze werkten volledig mee met de autoriteiten in het onderzoek en zouden bovendien onschuldig zijn. 

bron: International Business Time (Brianna Lee), Bloomberg (Blake Schmidt, Sabrina Valle), Reuters (Caroline Stauffer, Walter Brandimarte)

Reacties zijn gesloten.