Arrestatie bij Instituut van Religieuze Werken

Nunzio Scarano

Nunzio Scarano

De Italiaanse fiscale politie arresteerde eind juni 2013 de Vaticaanse topman Nunzio Scarano, werkzaam bij de bank van Vaticaanstad, ook wel bekend als het Instituut van Religieuze Werken. Scarano zou gepoogd hebben om voor bevriende zakenrelaties 20 miljoen euro contant geld van Zwitserland naar Italië te smokkelen in een privé jet. Samen met hem werden een voormalig agent van de Italiaanse geheime dienst AISI opgepakt en de financiële tussenpersoon Giovani Carenzo. De eerste, Giovanni Maria Zitto zou 400 duizend euro ontvangen voor zijn hulp.

Carenzo, met kantoren in Zwitserland en op de Canarische Eilanden, was gevolmachtigde voor een familie van scheepsbouwers in Salerno, de geboorteplaats van Scarano, en beheerde een deel van hun vermogen in Zwitserland. Scarano zou zo’n 40 miljoen euro belastingvrij terughalen en riep daarbij de hulp in van agent Zitto, die zijn positie zei te kunnen gebruiken om de douane te omzeilen.
Een privé jet vloog naar Lucarno om een paar dagen later terug te vliegen naar Rome. Maar uiteindelijk zonder de geplande eerste 20 miljoen; het drietal had onenigheid en werd zenuwachtig.

De arrestaties zijn het gevolg van een groter onderzoek van het Romeinse OM naar het Instituut voor Religieuze Werken (IOR). De afgelopen decennia bleek de bank een rol te spelen bij diverse duistere zaken, zoals de mysterieuze dood in 1982 van Roberto Calvi, voorzitter van de Banco Ambrosiano. Hij werd hangend aan de Blackfriar bridge in Londen aangetroffen, zijn zakken gevuld met geld en stenen, niet ver van de goudkluis van JPMorgan. Aangenomen werd dat deze afrekening het werk was van de maffia, die veel geld verloor door de ondergang van de Banco Ambrosiano, waarin het Vaticaan een groot aandeel bezat.

Scarano werd in mei 2013 voor andere malversaties al door het Vaticaan geschorst, nadat het OM in Salerno een onderzoek naar hem gelaste op verdenking van witwassen. Welgestelde vrienden zouden hem geld hebben gedoneerd voor de bouw van een hospice. Volgens zijn advocaat wilde hij dat geld gebruiken om een hypotheek af te lossen en dan het pand In Salerno te verkopen om de opbrengst te gebruiken voor de bouw van het hospice. Maar in werkelijkheid zou hij 560.000 euro hebben opgenomen en dat aan verschillende vrienden hebben gegeven in ruil voor cheques. Die cheques gebruikte hij om de hypotheek af te betalen zonder financiële sporen na te laten.

Scarano (1952) werkte tot zijn vijfendertigste voor de Banca d’America e d’Italia in Napels, voordat hij zijn bestemming vond bij de Heilige Stoel. Daar vervulde hij diverse functies en klom op tot zijn huidige functie, waar hij verantwoordelijk was voor de boekhouding van het Vaticaanse erfgoed. Hij zou 2 bankrekeningen hebben bij de bank van Vaticaanstad: één persoonlijke en één op naam van een liefdadigheidsinstelling. Hij bezat een luxe appartement in het centrum van Rome en een meerderheidsaandeel in een bouwbedrijf.

bron: Zerohedge (Tyler Durden), FT, Volkskarnt (Sarah Venema)

Reacties zijn gesloten.