Amerikaanse modernisten, maar dan nieuwer

Glafira Rosales

Glafira Rosales

Kunsthandelaar Glafira Rosales bekende medio september 2013 in New York schuld aan de verkoop van vervalste schilderijen, belastingontduiking en witwassen. Aan de meer dan 60 vervalsingen werd zo’n 80 miljoen dollar verdiend: ruim 33 miljoen door Rosales en 47 miljoen door galerie Knoedler & Company en kunsthandelaar Julian Weissman. Rosales kreeg te horen dat het gehele bedrag zal worden teruggeëist en dat ze mogelijk geruime tijd achter de tralies belandt.

Wat de kunstwereld het meest verbaasde in deze affaire, was dat al deze werken door één man werden vervaardigd. De Chinese immigrant Pei-Shen Qian (1940) schilderde de werken van Amerikaanse modernisten als Mark Rothko (waarmee het appartement van Jacob Ezra Merkin vol hing), Jackson Pollock en Robert Motherwell gewoon thuis in Woodhaven, Queens. De buurt wist ook dat hij schilder was; in zijn voortuin stonden de doeken regelmatig te drogen.

Al in de jaren ’90 hing Rosales aan Knoedler en Weissman het verhaal op, dat de eigenaar de onbekende schilderijen had geërfd van zijn vader en absoluut anoniem wilde blijven. De voormalig partner van Rosales had evenwel de kwaliteiten van Qian ontdekt en hem aan het werk gezet. Zelf hielp Jose Carlos Bergantiños Diaz bij het ‘verouderen’ van de reproducties. Qian kreeg per schilderij een paar duizend dollar, de winst werd overgeboekt naar een Spaanse bankrekening, die weer werd beheerd door de broer van Bergantiños Diaz. Hij en Qian waren spoorloos, waarschijnlijk gevlucht naar het buitenland.

Diverse kopers van de werken hebben de galerie, haar voormalige president Ann Freedman en Julian Weissman eveneens voor de rechter gedaagd. Zij verklaarden overtuigd te zijn van de echtheid van de schilderijen, maar bevestigden ook dat Rosales daarvoor nooit de benodigde papieren had overlegd.

Pollocks Untitled 1950

Vermeende ‘Untitled 1950’ van Pollock, in 2007 door Pierre Lagrange gekocht voor USD 17 miljoen van Knoedler & Co

bron: The New York Times (William K. Rashbaum, Patricia Cohen), Volkskrant (Sandra Havinga), Quotenet (Stijn van Wonderen), Artnet (Rachel Corbett)

Reacties zijn gesloten.