Alstom betaalt rekening voor omkoping

Nadat het Franse bedrijf Alstom vorig jaar schuld bekende in een internationale omkopingszaak, legde een federale rechtbank in Connecticut medio november 2015 een boete op van ruim 770 miljoen dollar op grond van de FCPA. Alstom betaalde in meer dan 10 jaar zo’n 75 miljoen dollar aan smeergeld, waarmee voor 4 miljard aan opdrachten met een winst van 300 miljoen werd veilig gesteld in landen als Egypte, Indonesië, Saoedi-Arabië en Taiwan. Sancties van de SEC hoefde het bedrijf niet te duchten aangezien de aandelen niet in de VS worden uitgegeven en alleen aan de Parijse beurs worden verhandeld. 

Alstom betaalt rekeningDe producent van, nu met name transportmiddelen (vooral treinen), nadat General Electric recent de energietak overnam, kreeg deze hoogste boete onder de Foreign Corrupt Practices Act vanwege de lange duur en omvang en de moeite die Alstom zich getroostte om de betalingen te verhullen. Ook rekenden de autoriteiten het bedrijf aan, dat ze niet zelf eerder aan de bel had getrokken en slecht had meegewerkt in het onderzoek. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagde ook een Japans bedrijf en vier functionarissen aan in verband met de omkoping. Drie daarvan hebben schuld bekend, de zaak tegen de vierde verdachte, Lawrence Hoskins, een voormalig vice-president voor de regio Azië, loopt nog.

De drie topmanagers van het Amerikaanse dochterbedrijf Alstom Power Inc., David Rothschild, Frederic Pierucci en William Pomponi, gaven de afgelopen 3 jaar al toe dat ze gedurende een periode van zeven jaar steekpenningen hadden betaald aan functionarissen van de Indonesische overheid en van het staatselektriciteitsbedrijf Perusahaan Listrik Negara (PLN). Met de omkoping haalden ze een opdracht binnen van 118 miljoen dollar. 

Het Japanse Marubeni Corporation, partner van Alstom in het consortium voor het Tarahan energieproject in Indonesië, kreeg in maart 2014 een boete opgelegd van 88 miljoen dollar. Later dat jaar werd een voormalig manager van het bedrijf Bechtel bestraft voor het aannemen van steekpenningen met 42 maanden celstraf en het terugbetalen van ruim 5 miljoen dollar. Asem Elgawhary had geld aangenomen van bedrijven, waaronder Alstom, bij een opdracht voor het Egyptische Elektriciteitsbedrijf.   

bron: Jakarta Globe (Jonathan Stempel), the FCPA blog (Richard L. Cassin), la Tribune

Reacties zijn gesloten.