Air France-KLM opnieuw beboet voor kartelafspraken

Begin januari 2014 deelde de Zwitserse mededingingsautoriteit WEKO (Wettbewerbskommission) voor 11 miljoen franc (8,9 miljoen euro) boetes uit aan elf luchtvaartmaatschappijen voor prijsafspraken over vrachttarieven in de periode 2000-2005. Air France-KLM werd het zwaarst bestraft met een boete van 3,9 miljoen. Lufthansa, dat ook onderdeel van het kartel was, ging vrijuit omdat het de prijsafspraken aan het licht bracht.
Behalve op de vrachttarieven hadden de prijsafspraken betrekking op toeslagen voor brandstof, oorlogsrisico en de douaneafhandeling in de VS.

KLM CargoNaast Air France-KLM, kregen ook United Continental, AMR Corporation, Singapore Airlines, Japan Airlines, Korean Air Lines, Atlas Air, SAS, Cargolux, British Airways en Cathay Pacific Airways een boete.

De WEKO-boete was de zoveelste bestraffing voor wereldwijde horizontale kartelvorming tussen luchtvrachtvervoerders, waarvoor vele in de afgelopen jaren gezamenlijk al honderden miljoenen euro’s aan boetes hebben ontvangen, onder meer van mededingingsautoriteiten in de Europese Unie, de VS en Australië.

In november 2010 liepen dezelfde maatschappijen tegen Europese boetes op voor een bedrag van zo’n 800 miljoen euro voor dezelfde overtredingen in de periode 1999-2006. Ook toen stond Air France-KLM vooraan in de rij met een boete van 340 miljoen euro. British Airways werd voor 104 miljoen euro aangeslagen en Cargolux voor bijna 80 miljoen. Maximaal had een boete 10% van de omzet in 2009 kunnen bedragen. Lufthansa ontsprong ook toen de dans.

In verband met de prijsafspraken spande ook een groep bedrijven – onder aanvoering van Ericsson en Philips – een rechtszaak aan tegen Air France-KLM en haar dochter Martinair.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie had in deze zaak aan 18 luchtvaartmaatschappijen en diverse topmanagers al voor 1,6 miljard dollar aan boetes opgelegd. In Australië begint in oktober 2014 een zaak tegen diverse luchtvaartmaatschappijen, die deelnamen aan het kartel.

bron: Volkskrant, Expatica, WEKO, BBC, About.com (Martin Murray)

Reacties zijn gesloten.