Accountant Tesco onderschatte gerommel met winstcijfers

Accountant Tesco

Tesco supermarkt

Na onthullingen van een klokkenluider bracht Deloitte bij supermarktketen Tesco in september 2014 aan het licht dat de winst over het eerste half jaar 263 miljoen pond te hoog was voorgesteld. Genoeg voor het Serious Fraud Office (SFO) om een nader onderzoek in te stellen en voor Tesco om PwC – na 32 jaar prettig zakendoen – de deur te wijzen. Keurig via een reguliere aanbesteding, waaraan PwC niet deelnam. 

Het resultaat over het gebroken boekjaar 2014/2015 bedroeg een verlies van ruim 6 miljard pond, met name veroorzaakt door afboekingen op vastgoed. Het slechtste resultaat in het honderdjarige bestaan van de grootgrutter. Twaalf maanden eerder bedroeg het resultaat nog een winst van meer dan 2 miljard pond. De accountantskosten beliepen in 2014 zo’n 5,5 miljoen pond.

Begin september 2016 maakte de SFO bekend drie voormalige directeuren later deze maand voor het hekje te verwachten. Carl Rogberg, Christopher Bush en John Scouler werden alledrie aangeklaagd voor geknoei met de boeken en misbruik van hun positie in de periode februari – september 2014. Zo zouden ze kortingen van leveranciers al hebben ingeboekt, voordat ze deze daadwerkelijk hadden gekregen. Philip Clarke, hun voormalige baas en CEO, vertrok in september 2014 na een reeks winstwaarschuwingen en verlies van marktaandeel aan Lidl en Aldi.

De Britse supermarktwaakhond Groceries Code Adjudicator kwam begin 2016 tot de slotsom dat Tesco leveranciers (te veel) extra liet betalen voor de beste plek in het schap en genoegen te nemen met langere betaaltermijnen. Flagrante overtredingen van de geldende regels in de sector.

Het onderzoek naar de rol van PwC bij het ‘zwarte gat in de boeken’ van Tesco door de Financial Reporting Council (FRC) werd nog niet afgerond. De FRC onderzoekt hoe de jaarrekeningen over de jaren 2010 tot en met 2014 zijn vastgesteld en gecontroleerd. Ongerelateerd aan dit onderzoek beëindigden ook supermarktketen Sainsbury en warenhuis John Lewis in 2015 na 20 jaar hun relatie met PwC conform de nieuwe regels voor een vijfjaarlijkse aanbesteding van de boekencontrole. 

bron: Independent (Ben Chapman), FD (Maurice Geluk), Accountancy Age (Chris Warmoll), The Guardian (Jill Treanor)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *