Accountant Scott London bekende schuld handel met voorkennis

Scott London

Scott London

In Los Angeles bekende voormalig KPMG-partner Scott London begin juli 2013 schuld aan het doorspelen van beursgevoelige informatie over cliënten aan z’n golfmaatje Bryan Shaw. Het ging onder andere om informatie over Herbalife en Skechers USA Inc. London zou zijn vriend hebben willen helpen. De 70.000 dollar die hij kreeg was niet substantieel – of materieel, zoals accountants zeggen – ten opzichte van zijn inkomsten. De bevriende juwelier schonk hem een dure Rolex, juwelen en contant geld.

Tussen 2010 en 2012 zou Shaw met circa 14 tips van London (1963) ongeveer 2 miljoen dollar winst hebben gemaakt. Shaw bekende in mei van dit jaar schuld. London had hem willen helpen bij het oplossen van z’n financiële problemen als gevolg van de economische crisis, maar gaf toe dat hij een stomme fout had begaan. “Stel je voor dat je 30 jaar doet wat je doet, waarvoor je lang hebt gestudeerd en dat dat in een paar weken allemaal weg is”, sprak hij.

KPMG zag zich genoodzaakt haar jarenlange relatie te verbreken met zowel de maker van voedingssupplementen Herbalife als de schoenenfabrikant Skechers, nadat ze in april de overtreding van de beroepsregels door London ontdekte. Zijn handelen bracht de onafhankelijkheid van de accountantsfirma ernstig in het geding. Ook de jaarrekeningen van 2010, 2011 en 2012 werden ingetrokken.
London werd de laan uitgestuurd en KPMG kondigde aan juridische stappen tegen hem te zullen ondernemen.

Herbalife logoDeze zaak trok veel meer aandacht dan vergelijkbare zaken van handel met voorkennis door accountants, zoals van Tom Flanagan (Deloitte), Arnie McClellan (Deloitte) en James Gansman (Ernst & Young). Volgens onder andere Francine McKenna (re:The Auditors, Forbes) had dat vooral te maken met het aanvankelijke vermoeden dat London de vertrouwelijke informatie zou hebben doorgespeeld aan één van de hedgefunds die het gemunt hadden op Herbalife. Bill Ackman van Pershing Square Capital Management noemde dat bedrijf één groot pyramidespel en speculeert op haar ondergang.

bron: International Business Times( Sreeja VN), CFO Insight (William Amofah), The Telegraph (Szu Ping Chan, Andrew Trotman), re:The Auditors (Francine McKenna)

Reacties zijn gesloten.