Accountant Hollywood gebruikte klanten als pinautomaat

klanten als pinautomaat

Jonathan T. Schwartz (CPA)

Na in januari schuld bekend te hebben, werd een accountant in Hollywood begin mei 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor het verduisteren van miljoenen dollars van enkele sterren, waaronder Alanis Morissette. Haar voormalig zakelijk manager Jonathan Todd Schwartz (CPA) maakte haar over een periode van 4 jaar bijna 5 miljoen afhandig. Ook vijf andere klanten werden voor meer dan twee miljoen dollar getild. Het bedrijf waar Schwartz partner was, afficheerde zich met een keur aan popsterren, zoals Katy Perry, 50 Cent en Tom Petty. GSO Business Management werkte volledig mee aan het onderzoek en betaalde het ontvreemde geld terug als de verzekering dat niet al deed.

Een paar maanden geleden was Schwartz al veroordeeld voor belastingfraude. De wederrechtelijk verkregen bijverdiensten stonden niet op zijn aangiften. Aan de belastingdienst moest hij nog 2 miljoen dollar betalen. 

Schwartz nam geld op van de rekeningen van klanten en boekte dat als persoonlijke en/of overige kosten. De afschriften van die transacties gingen naar kantoor en verschenen natuurlijk niet in de financiële overzichten voor de klanten. Zo gebruikte hij enkele klanten als pinautomaat en kon er zo een luxueuze levensstijl op nahouden. 

Morissette zei zeker failliet te zijn gegaan als deze diefstal nog enkele jaren door was gegaan in plaats van ontdekt te worden door een nieuwe financiële adviseur die ze in de arm had genomen. Ze voelde zich niet alleen beroofd van haar geld, maar ook van haar vertrouwen  en vroeg de rechter om een pittige straf. De strafrichtlijnen volgend kwam rechter Dolly Gee meer in de buurt van een straf van 5 à 6 jaar in plaats van de maximum straf van 20 jaar.

Schwartz had de verduistering in eerste instantie ontkend en hield het op de labiele geestestoestand van zijn voormalige klant als gevolg van drugsgebruik. In The Hollywood Reporter schreef hij een maand eerder dat zijn vader gokverslaafd was geweest, verklaarde hij niet zo te willen eindigen en gaf toe zelf drugs te hebben gebruikt en op sportwedstrijden te wedden.

bron: CNN (Keith Allen, Cheri Mossburg), Associated Press (Brian Melley)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *