Aanstichters financiële crisis ontlopen hun straf niet

Eind augustus 2016 kwam er een einde aan een zestal rechtszaken tegen topfunctionarissen van de Amerikaanse hypotheekreuzen Fannie Mae (FNMA) en Freddie Mac (FMCC), die in september 2008 door de overheid moesten worden gered. Fannie Mae alleen al had een portefeuille van slechte hypotheken van meer dan 400 miljard dollar. Diezelfde maand ging Lehman Brothers failliet. Beide hypotheekverstrekkers storten hun winsten nog steeds terug in de staatskas om de tientallen miljarden dollars aan staatssteun terug te betalen.

Richard Syron, de voormalig hoogste baas van Freddie Mac en de directeuren Patricia Cook en Donald Bisenius schikten eerder al met de SEC voor bedragen tussen de 10.000 en 250.000 dollar. Niet geheel conform de verwachtingen die bij het begin van de rechtsgang eind 2011 waren gewekt. Twee directeuren van Fannie Mae schikten eveneens. Enrico Dallavecchia, voormalig chief risk officer, schikte in 2015 voor 25.000 dollar en Thomas Lund kwam met 10.000 dollar weg. 

Aanstichters financiële crisis

Voormalig CEO van Freddie Mac, Richard Syron (l) en voormalig Fannie Mae CEO Daniel Mudd

Donald Mudd, de voormalig CEO van Fannie Mae, volhardde in zijn onschuld en zou in november voor de rechter moeten verschijnen op verdenking van effecten- en boekhoudfraude. Zover liet hij het evenwel niet komen. Als laatste van de zes aangeklaagden trof ook hij een schikking met de SEC zonder schuld te bekennen. Het bedrag van 100.000 dollar wordt betaald door Fannie Mae (!) en Mudd kreeg verder geen beperkingen opgelegd wat betreft functies of sectoren om in te werken. Daarmee liet de SEC maar weer eens haar tanden zien. 

Zoals hij zelf aan The Wall Street Journal liet weten, “zou je kunnen zeggen dat de overheid zichzelf 100.000 dollar betaalde om deze zaak af te kunnen sluiten.”
Zo behield voormalig Credit Suisse directeur Kareem Serageldin de twijfelachtige eer de enige te zijn die naar aanleiding van de crisis tot een celstraf – van 30 maanden – werd veroordeeld.  

bron: Reuters (Patrick Rucker, Nate Raymond), Vanity Fiar (Emily Jane Fox), World Finance (Emily Cashen)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *