Aanhouding omkoping Alstom

Alstom windturbine logoOp John F. Kennedy International Airport werd medio april een directeur aangehouden van het Franse constructiebedrijf Alstom op grond van de FCPA in verband met een omkopingsschandaal in Indonesië. Frederic Pierucci (1967) was als vice-president voor de internationale verkoop vanuit Connecticut ook verantwoordelijk voor projecten in de gordel van smaragd.

In deze zelfde zaak bleek voormalig directeur David Rotschild (1945) begin november 2012 al schuld bekend te hebben. Onderdelen van Alstom in de VS, Zwitserland en Indonesië zouden samen met derde partijen betrokken zijn bij het betalen van honderdduizenden dollars aan steekpenningen aan Indonesische functionarissen tussen 2002 en 2009. Via consultants werden betalingen verricht aan een parlementslid en aan medewerkers van Perusahaan Listrik Negara, een staatselektriciteitsbedrijf, om de opdracht binnen te halen voor een nieuwe centrale.

Alstom werkte de afgelopen jaren volledig mee met het onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie om ‘schoon schip’ te maken waar het dit soort misstanden uit het verleden betrof. Naar de handelswijze van het bedrijf werd in diverse landen gerechtelijk onderzoek gedaan, zoals in Engeland en Zwitserland. In dat land trof het bedrijf in 2011 een schikking van ruim 40 miljoen dollar voor corruptie-zaken. Begin dit jaar werd het bedrijf genomineerd voor een Public Eye Award.

bron: MainJustice (Jeffrey Benzing), WSJ (Christopher M. Matthews), Ethixbase

Reacties zijn gesloten.