Aanhoudende fraude in Spanje

Eind oktober 2014 pakte de Spaanse politie 51 mensen op voor corruptie in Valencia, Madrid, Murcia en Leon. Het betrof ambtenaren, lokale en regionale politici, zakenlui en zes burgemeesters. Ze zouden hun positie hebben misbruikt om zichzelf te verrijken, met name bij bouwopdrachten voor een bedrag van zo’n 250 miljoen euro. Het deed de Spanjaarden terugdenken aan de bouwfraude in Marbella en maakte opnieuw de Partido Popular, waarvan enkele leden onder de arrestanten, er niet populairder op.

De dag ervoor nog had premier Rajoy in een toespraak aangegeven dat de corruptie in zijn land ook niet moest worden overdreven. Een paar rotte appels moesten niet gegeneraliseerd worden tot 46 miljoen Spanjaarden. Politie en justitie deden hun uiterste best en boekten successen in de aanpak van corruptie. Nog geen 24 uur later vonden de arrestaties plaats, waaronder, zoals gezegd, opnieuw mensen van zijn eigen partij.
Zowel de PP als de SP kondigden direct aan gearresteerde leden te zullen royeren. Ze keurden elke vorm van corruptie ten sterkste af.

Granados en Aguira

Granados en Aguirre

Onder de gearresteerden ook Francisco Granados (PP), die tot 2012 een Zwitserse bankrekening aanhield met daarop 1,5 miljoen euro. Van 1999 tot 2003 was hij burgemeester van Valdemoro, waarna hij in 2004 het hoofd werd van de Madrileense afdeling van zijn partij en Esperanza Aguirre hem als haar rechterhand aanstelde. Deze zette hem in november 2011 aan de kant. Granados is ook betrokken bij het Gürtel-schandaal.

De groep verdachten zou commissies hebben opgestreken bij het gunnen van opdrachten aan energie- en bouwbedrijven. Granados, maar ook José Carlos Boza Lechuga, burgemeester van Valdemoro en José María Fraile van Parla zouden zich op deze manier hebben verrijkt.

bron: NOS, El Pais (José María Irujo, José Antonio Hernández), the Guardian (Ashifa Kassam), 

Reacties zijn gesloten.