Aanbieder beleggingen levensverzekeringen opnieuw veroordeeld tot 60 jaar

Tegen zijn veroordeling in 2011 – tot 60 jaar cel voor fraude met beleggingen in levensverzekeringen voor zo’n 100 miljoen dollar – ging de Texaanse zakenman Adley Abdulwahab met succes in beroep. De veroordelingen op 5 van de 15 aanklachten werden in april dit jaar herroepen en de rechtszaak moest opnieuw worden gedaan. Eind augustus kreeg Abdulwahab van de rechter in Richmond, Virginia opnieuw dezelfde straf opgelegd.

Zijn advocaat betoogde dat een straf van zo’n 15 jaar meer in lijn was met vergelijkbare zaken van witteboordencriminaliteit. Elke straf boven de 30 jaar zou onredelijk zijn, zo pleitte hij. Maar de rechter was van oordeel dat de 5 vervallen aanklachten van witwassen niet de meest zware vergrijpen waren van alle tenlasteleggingen. Zeker niet in relatie tot de ongehoorde oplichtingspraktijken, die zeker 800 – veelal oudere – slachtoffers In Amerika en Canada berooid hadden achtergelaten.

Life Insurance Stock fotoA&O werd in 2004 opgericht door Christian Allmendinger en Brent Oncale. Abdulwahab (1975) kocht Allmendinger in 2007 uit en leidde het bedrijf samen met Oncale. A&O Life Funds kocht levensverzekeringen op – voor minder dan de poliswaarde – van personen op hoge leeftijd of, beter gezegd, met een korte levensverwachting. Vergelijkbaar met de investeringen die EasyLife hier te lande aanbood. Investeerders zouden delen in de uitkeringen bij overlijden, maar Abdulwahab, Allmendinger en nog enkele kornuiten spendeerden de opbrengsten met name aan een uitbundige levensstijl en veel luxe in plaats van aan premies. Allmendinger werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 45 jaar.

bron: The Washington Post (AP), MS Litigation Review (Philip Thomas), Forbes (Walter Pavlo)

Reacties zijn gesloten.