5 jaar geëist in zaak Land van Ooit Tongeren

Marc Taminiau

Marc Taminiau

Voor de correctionele rechtbank van Tongeren hoorden Marc Taminiau (1941), zijn echtgenote Marjan (1942) en zoon Tobias (1966) flinke straffen tegen zich eisen. Het OM eiste 5 jaar gevangenisstraf, de burgerlijke partijen eisten 5,5 miljoen euro. De Taminiau’s hielden vijf jaar geleden het themapark Ooit in Tongeren 74 dagen open. Op 29 augustus 2007 sloot het de deuren. De exploiterende vennootschap Dea Dia nv was bankroet. Ook Wilco nv, een vennootschap van de familie, stond terecht. Het vonnis wordt pas begin 2013 verwacht.

De Taminiau’s stonden terecht voor valsheid in geschrift, witwaspraktijken, misbruik van vennootschapsgoederen en faillissementsfraude. In de dagvaarding werd Taminiau onder meer verdacht van het opmaken van valse facturen, het inbrengen van privékosten in de boekhouding en het bedrieglijk gebruikmaken van vennootschapsgoederen. Volgens het OM “zat de beklaagde met zijn pretpark in Nederland in financiële problemen en die financiële putten werden gedicht met gelden die bedoeld waren voor de exploitatie van het Land van Ooit in Tongeren. De ene lege put werd gedicht met een andere en de situatie werd al snel na de opening van het park onhoudbaar, met het faillissement en gedupeerde partners tot gevolg.”

Land van Ooit Waterloo Kasteel

Land van Ooit Waterloo Kasteel

In juni 2008 werd het park leeggehaald, waarna het in juli weer werd opengesteld, voorlopig als wandelpark. In augustus 2009 ging het Pliniuspark – de nieuwe naam van het voormalige themapark – opnieuw open als wandel- en recreatiepark voor het grote publiek. Tongeren wilde het Pliniuspark, samen met Toerisme Vlaanderen via de nv Plinius, uitbouwen tot een Romeins park met waterattracties en een openluchtzwembad.

In 2010 viel het besluit om van het Pliniuspark een echt stadspark te maken in een groene omgeving. Het domein aan de Pliniusbron zou een gratis en open park worden, tevens het vertrekpunt voor een erfgoedwandeling in Tongeren. Daarbij werd gedacht aan de Pliniusbron zelf, het oude Romeinse aquaduct, het Gallo-Romeins Museum en de archeologische kelder onder de basiliek.

bron: Nieuwsblad.be (Raf Vanmechelen), HLN.be (Toon Mast), internetgazet.be

Reacties zijn gesloten.