Marcel de Vries (1967), accountant van beroep, werkte als treasurer (kasbeheerder) bij woningcorporatie Vestia. De financiële whizzkid maakt als stille kracht voor directeur-bestuurder Erik Staal de groei tot grootste woningcorporatie mede mogelijk.

Marcel de Vries
De Vries bij de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties

Kwam in het voorjaar van 2010 op verschillende fronten in de knel. Relatieproblemen leidden in de zomer tot het vertrek van vrouw en dochter uit de luxueuze woonboerderij in Hazerswoude.
Invoering van de strenge Britse Bribary Act per 8 april 2010 leidt er toe dat hun handlangers aan de overzijde van de Noordzee afhaken. Een deel van de hoge provisies die deze banken hadden betaald aan FiFa op de derivatencontracten, werden door Arjan Greeven doorgesluisd naar De Vries. Deze corrupte handelswijze was na het aannemen van de nieuwe wet onmogelijk geworden.
En de sterk gedaalde rente leidt er toe dat de banken Vestia vragen steeds grotere bedragen opzij te zetten als extra onderpand om mogelijke verliezen op de contracten te kunnen dragen. Met de afgesloten contracten had De Vries de woningcorporatie juist ingedekt tegen rentestijgingen …
Dat jaar verdubbelde hij de derivatenportefeuille van Vestia van 5 naar 10 miljard euro.

Nog geen jaar later bedroeg de portefeuille van de ‘derivatenkoning’ al meer dan 23 miljard euro (op 6 miljard aan leningen) om – door hem verwachte – rentestijgingen af te dekken, die Vestia in het najaar van 2011 aan de rand van de afgrond bracht. Omdat de rente nog steeds daalde, moest een bedrag van bijna 2 miljard euro opzij worden gezet. Met noodleningen – onder andere van de Waterschapsbank – moest de corporatie worden gered.

De rentecontracten sloot hij af via tussenpersoon Arjan Greeven van FIFA in Laren. De hoge provisies die deze laatste hiervoor kreeg, sluisde hij volgens het OM door naar De Vries. Hij werd in april 2 weken vastgezet en justitie legde voor een bedrag van 9,4 miljoen beslag op zijn bezittingen. Andere verdachten zijn de ex-vriendin van Marcel de Vries en de zakenpartner van Arjan Greeven.

De twee hoofdverdachten hoorden eind mei 2018 celstraffen tegen zich eisen van 57 en 48 maanden. Twee maanden later werd De Vries veroordeeld tot 36 maanden. Ruim vijf jaar later zou zijn straf in hoger beroep worden vastgesteld op 30 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk.

bron: Volkskrant (Tjerk Gualthérie van Weezel, Merijn Rengers), NRC


Reacties

Vries, Marcel de — Geen reacties

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>