CITCO

CITCO, wat staat voor Curaçao International Trust Company, is eigendom van de Smeets Family Trust en werd in 1939 opgericht door notaris Ton Smeets, die nog voor de tweede wereldoorlog naar grote multinationals als Shell, Philips en SHV toog met de boodschap: kom naar de Antillen. Bij een eventuele bezetting van Nederland zou het gevaar dreigen dat het bezit van de multinationals in Amerikaanse handen zou vallen op basis van Amerikaanse oorlogswetgeving. De multinationals gaven aan de oproep van Smeets gehoor.

Na de oorlog ontpopte Smeets zich als de bedenker van de Antillen-route. Bij de onderhandelingen tussen de Antillen en de Verenigde Staten over het belastingverdrag bepaalde hij grotendeels de inhoud van het verdrag, wat in de vakliteratuur ook wel wordt aangeduid als de ‘sweets for Smeets’-wetgeving. De wetgeving stelde Amerikaanse bedrijven in staat fiscaal voordeel op de Antillen te behalen. Tientallen miljarden werden zo vanuit de VS richting de Antillen gesluisd.

De bloeitijd was de periode 1979-1984, toen Koeweit en Saoedi-Arabie vooral uit anonimiteitsoverwegingen gebruik maakten van de Antillen-route. Zo kregen de Koeweiti’s geruisloos een deel van de Londense City in handen via hun Antilliaanse CITCO-vennootschappen. De aankopen werden dan verricht door een advocaat uit Curaçao. CITCO had op zijn top circa 15 duizend vennootschappen onder beheer en was veruit het grootste trustkantoor op de Antillen.

In 1987 werden de trustactiviteiten door Chris(toffer) Smeets, de zoon van Ton, overgenomen, nadat hij zijn beide broers, Gerard en Karel-Jan, aan de kant had geschoven. Sindsdien werd het kantoor regelmatig geplaagd door negatieve publiciteit. Zo berichtte de Amerikaanse pers in 1987 uitgebreid over het privé-leven van Smeets en diens flamboyante levensstijl.

In datzelfde jaar strandde de vernieuwing van het belastingverdrag tussen de VS en de Nederlandse Antillen. Dat zou Curaçao en CITCO een gevoelige klap toebrengen.

Hotels op de Nederlandse Antillen

Begin jaren ’90 raakte CITCO verstrikt in een fraude rond de bouw van het Beta-hotel op Aruba. Schikte voor 13,4 miljoen dollar toen Sandoz (grootaandeelhouder van het Zwitserse farmacieconcern) CITCO in 1995 overnam. In 2005 verkreeg de familie Smeets weer een controlerend belang.

Serieuzer waren de problemen bij de bouw van het genoemde hotel en een tweede, dat Plantation Bay moest gaan heten. Nog voor de bouw was voltooid was het geld op, waren de Italiaanse contractors met de noorderzon vertrokken en bleven de hotels als moderne ruïnes jarenlang leeg staan. Er werd zelfs overwogen om de karkassen met dynamiet neer te halen tot hotelmagnaat Marriott zich erover ontfermde. In de loop van de jaren ’90  werd het Marriott Aruba Resort (het voormalige Plantation Bay) afgebouwd, gevolgd door de Marriott Vacation Club (het voormalige Beta Hotel). In 2007 werd met het enorme Marriott Surf Club het drieluik voltooid.

Zo kwam een einde aan een van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van het Arubaans toerisme. Voor het eiland en de regering van Aruba was de ellende echter nog niet voorbij: de maatschappijen die met overheidsgaranties aan het ontwikkelen van deze en nog enkele nooit gestarte projecten waren begonnen, daagden het land Aruba en haar overheid voor de rechter in de Verenigde Staten en Italië en wonnen hun claims. Het ging om vele tientallen miljoenen dollars, door de overheid destijds gegarandeerd. De regering moest hieraan voldoen en de hieruit voortkomende financiële verplichtingen drukten zwaar op de overheidskas die worstelt met een steeds groter tekort op de staatsbalans.

Kantoor Citco Amsterdam
Kantoor Amsterdam

SFT Bank in de problemen

De familie is ook eigenaar van de Smeets Family Trust (SFT) Bank en het Santa Barbara Resort, beiden op Curaçao. In 2001 schoot de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen de familie Smeets te hulp, toen SFT Bank in de problemen kwam vanwege een claim in een rechtszaak. De centrale bank nam tijdelijk de leiding over omdat SFT Bank in betalingsproblemen kon komen.

Reden hiervoor was dat de SFT Bank door de rechter in het ongelijk was gesteld in een rechtszaak over het hotelproject Treasure Island Resort op Sint Maarten. In de koopakte garandeerde de SFT Bank dat het resort zonder schulden was, maar toen de koper het resort in 1994 wilde doorverkopen, bleek dat er nog voor circa 20 miljoen dollar aan hypotheken en vorderingen op rustten. Het Hof van Justitie heeft na zeven jaar strijd geoordeeld dat de koopakte onjuist was en dat de SFT Bank alle schade aan de koper moet vergoeden.

De SFT Bank is veroordeeld tot betaling van ruim 15 miljoen dollar ( toen 38,7 miljoen gulden), maar kondigende aan in beroep te gaan. De Bank van de Nederlandse Antillen heeft als toezichthouder de SFT Bank toen opgedragen een voorziening te treffen voor het geld. Door deze voorziening kreeg de bank problemen met de verhouding tussen leningen en het eigen vermogen. Om de belangen van alle rekeninghouders veilig te stellen, heeft de Centrale Bank via de rechter de noodregeling afgekondigd om de bedrijfsvoering van de bank tijdelijk over te kunnen nemen.  (© Digibron)

Tot Madoff ontmaskerd werd

Nog steeds is CITCO wereldwijd één van de grootste spelers op de markt van trust- en administratiekantoren voor allerhande grote beleggingsfondsen, investeringsbanken en vermogende particulieren. Het is actief in meer dan 40 landen en telt ruim 5.000 werknemers.

Het begin van de financiële crisis in 2008 en de ontmaskering van Madoff had zowel een positief als een negatief effect op bedrijven als CITCO. Positief was dat beleggers en effectenhandelaar geen zaken meer wilden doen met fondsen die hun eigen administratie voerden. Vele miljarden kwamen zodoende onder beheer bij dienstverleners als CITCO.

Minder prettig was dat ook CITCO diensten had verleend aan fondsen die zelf deel uitmaakten van Madoffs fraude. Gedupeerde beleggers richten hun pijlen nu ook op toezichthouders en administratiekantoren, zoals PricewaterhouseCoopers en het CITCO. Zij waren betrokken als respectievelijk accountant en beheerder van beleggingsfondsen die in Madoff investeerden. Beleggers vinden dat zij hun ‘onderzoeksplicht hebben verzaakt’. Als grote fiscaal-administratieve dienstverleners voor beleggingsfondsen verleende CITCO ook diensten aan Fairfield Sentry, het feeder fund dat ruim $7 miljard aan Madoff verloor en waar veel andere beleggingsfondsen via via in deelnamen (zo ook Fortis voor bijna €1 miljard). Ook deed CITCO de administratie voor Greenwich Sentry, een ander fonds dat in Madoff zat.

PwC keurde de afgelopen jaren de jaarrekeningen van deze fondsen goed.

bron: hedgeweek.com, de Volkskrant, 925.nl, sargasso.nl, digibron.nl, historiadiaruba.aw, Digibron


Reacties

CITCO — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>